Tir amb fona

Vénc d’una festa popular. Però popular popular de veres. La Trinitat, al barri de la Trinitat a Pòrtol. La festa va néixer de forma espontània fa 15 anys. Una veïna (bastant beatona, s’ha de dir) va saber què la Capella de la Verge de la Trinitat que hi ha al carrer va fer 100 anys, i va trobar que havia de fer una missa. I els veïns, solidaris ells (=P), varen trobar que no era pla de fer sols una missa, i una veïnada va dir que faria una coca, s’altre panades, s’altre cocarrois, un altre veïnat va treure la xeremia i la cosa ha acabat en dos dies de festes autogestionades de gent  que se junta per xerrar, riure i ballar.

He arribat i m’he trobat una catefa de gent xerrant i menjant i bevent i rient. Una agrupació de ball de bot estava toca que te toca boleros, mateixes, jotes, parados, fandangos. I tot el carrer farcit de gent ballant-ho. Boleros. No ball de bot.

He tornat tenir 9 anys. Jo ballava ball de bot i “els grans” “boleros antics”. I m’ha tornat venir al cap la música que sempre ha sonat a ca nostra, la que mu mare ens ha cantat sempre. Aquesta de cançons de tradició oral i què se canta i balla sols a places de pobles. Poques vegades a teatres o liceus. La que no escolt mai però quan la me trob me fa sentir segura.

I tot d’una m’han vengut al cap els nostres mestres i metges. Estan fent mal a les coses i persones que ens fan sentir segurs. I volen fer mal a una forma de fer que passa per una llengua que vertebra i no separa. Passa per un tarannà que sempre ha acollit i acceptat novetats amb aquest caràcter tan fenici nostre d’esperar a veure què passa abans d’envestir, no obrir-mos fins que no coneixem i viure i deixar viure.

I ara els professionals que ens han cuidat quan no podiem fer res més què esperar que es morissen sense mal els nostres pares, mares, amics, fills i germans se senten insegurs. I amb ells noltros. I a més no els escolten, i si no els escolten a ells tampoc ens escolten a noltros.

En moments en que els nostres mestres se senten insegurs per no saber què serà d’ells i han de transmetre coneixement i tarannà als nostres nins tampoc els escolten. I no sols això, sino què quan noltros no actuam com ells esperen fan el que sigui per seguir a la seva.

I no ens deixen manifestarmos sense considerar que els estam agredint. Algú els ha agredit, sí. No tots. Com que no som tots els agressors i els nostres policies ho saben i no ens farien mal, duen policies de fora que pretenen que amb por i antidisturbis no manifestem la nostra disconformitat i recolzament als nostres metges, enfermeres i policies encarant-mos al responsable directe.

Aquests ells que no són noltros, els polítics que ens governen, no saben per on n’han de sortir. Diuen que faran el què han de fer, i fan el què els rota sense saber on mos duen ni perquè servirà ni com ni explicar-ho.  Modifiquen lleis per salvar sentències de tribunals que els permetin seguir tenint una posició què els permeti treure un benefici propi i egoïsta, recolzada pels seus jefes. I seguiran matxacant el nostre patrimoni (pos Es Trenc perquè el tenc a mà, però Es Guix, Ses Fontanelles, Son Baco… són altres entorns que no tornarem veure mai com són).

Jo no sé què podem fer… Forma que uns resultats d’unes eleccions els habiliten (amb un 40% d’abstenció podrien escoltar una mica més). Però han incumplit tota quanta promesa electoral varen fer tret de les que corresponen a una ideologia que renega de la nostra cultura i la nostra llengua deixant-la com a una peculiaritat graciosa aborigen. Volen reduïr el nostre patrimoni natural a una partida de zones protegides (i cada vegada menys) per seguir sembrant ciment quan ja sabem que el ciment dóna de menjar molt bé a un parellet de persones, però no ens soluciona res als altres i ens lleva natura, de la qual sí menjam perquè (juntament amb la nostra cultura i el nostre tarannà) és el què atreu al turisme, la nostra industria.

De moment, he demanat a mu mare si seria capaç de trobar la fona que tenia quant era petita.

4 pensaments sobre “Tir amb fona

 1. No més dir-te que trob que t’enganyes en un parell de coses. Potser el mes important en allò del programa electoral. No ens han mentit. Simplement no ens digueren tot lo que anaven a fer. Ja sabiem que la cosa no estaba be, però ens ho estan llevant tot, amb ses retallades a educació i a sanitat. No ho podem consentir en això. No se si han fet poc o massa, pero ja coneixes el dit: entre poc i massa, sa mesura passa. Ja la hem passada de bo, no et sembla?

  1. L’hem passada de fa temps. El què no estic d’acord és en la cosa del programa electoral. NO varen dir res perquè no sabien què coño havien de fer. De fet, un any després, encara no saben com han de fer per sortir del forat, quan l’única cosa què saben fer és gastar doblers en benefici propi.
   Les mesures amb les que estan atropellant tot el què no els agrada són bàsicament ideològiques. El que no entenc és com coons estan tan rabiosos. I el què m’assusta és que estiguin tan rabiosos. Ara veim ben clar quin és el seu tarannà, i respecte a la diversitat i progrés no forma part del seu tarannà.

   1. Jo crec que hi ha molta gent empenedint-se d’aver votat al pp. Ningú no es pensava a com es vendría aquest peix. I ara, amb això del rescat ja veurem com se surten des forat.

 2. si serveix perquè la gent doni importància a la seva sobirania, ens podem conformar, però ni això.
  Potencien la ignorància, potencien la comoditat maldament els diguin el contrari (la caritat els encanta i els fa sentir bones persones) i així afavoreixen que la gent renuncii a elegir perquè ells elegeixin per noltros.

  Con un par.

  Gràcies senyors que heu votat al PP. Ara ja sabeu què és un partit de dretes. Pareixem imbècils. =(

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s