Estornells

Fa molt poquet m’ha destartalat una escena de West Wing. Hi sona Brothers in arms, una de les cançons que més me va acompanyar a la meva adolescència. Fa un dia preciós de fred de neu. L’ambient està net i al cel hi ha totes les tonalitats de blau i gris. Encara hi ha amenaça de pluja. El contrast sol/ sombra queda molt bé, és fabulós.

Hi volava un petiiiiiit esbart d’estornells. Eren taques negres que quan voltaven i els pegava el sol tornaven blanques. Preciós.

Era un espart ínfim respecte dels esbarts que teniem fa 30 anys. És cert que era impracticable caminar per ciutat quan els estornells passaven per aquí aturant aquí.

Record anar de l’escola cap a Palma i veure aquells niguls inmensos que s’estiraven i arrufaven fent figures meravelloses. També he de dir que no sé com arribavem perque pujavem a aquesta hora que el sol fa contrallum total i no se veu un txítxero a la carretera. Però mu mare devia tenir sensors o algo…

Tornant als estornells, tan guapes eren les figures com mal de fer passar pes Born i La Rambla quan ells hi eren. El renou m’encantava. N’hi havia tants com fulles als arbres. A vegades tenia la sensació que podia reconéixer els diàlegs que sortien sobre tota aquella remor de sons aguts i curts, reverberants.

Però clar, cagaven per tot. Feia pudor i deixaven els cotxes desastrosos. No es podia passar per damunt el Born i ni si passaves per davall les teulades dels edificis te salvaves d’alguna cagada a un braç o bé damunt el cap tot d’una que te despistaves.

El Born no seria la milla de oro espanyola si no haguessem espantat als estornells.

I, si m’atur a pensar ara mateix, enmig de la pandèmia, 30 anys després d’espantar-los a trons, amb el Born convertit en una zona de bars i no de converses, de compres cares, d’especulació en realitat… Pens que enyorar els estornells és enyorar una vida que no tornarà i que podem trobar-la, però no al Born.

La cosa seria, trob, no seguir desnaturalitzant cada palm d’aquesta illa.

No és senzill però potser ara és el moment de començar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s